Haematococcus Pluvialis:
Az alig 0,1 mm nagyságú, édesvízi mikroalga már igen korán felkeltette a kutatók érdeklődését. Girod-Chatrans, francia tudós már 1797-ben megvizsgálta a zöld algák családjához tartozó algát, amely erős napsugárzás vagy tápanyaghiány esetén nyugalmi vagy tartós állapotba kerül, és vérvörösre pigmentálódik. 1944-ban megváltozott a kutatások elsődleges témája, mivel Tisher angol biokémikus azonosította a vörös szín fő okát, az asztaxantin karotionidot.
Időközben a természetes asztaxantin a „világ legerősebb antioxidánsaként“ vált ismerté, amelyet az algák még napjainkban is nagy mennyiségben termelnek.
Ez a folyamat egy, a környezeti stresszhatások által kiváltott természetes reakció. Az asztaxantin védőfunkcóinak köszönhetően, mélyalvás állapotában az algák akár több, mint 40 évig is kibírják táplálék és víz nélkül, így a nyári hőséget vagy a téli, jeges hideget is átvészelik. Csak akkor ébrednek újra és nyerik vissza eredeti zöld és aktív állapotukat, amikor az életkörülmények ismét megfelelőek lesznek. Ezáltal az algák már korai Földünkön is dacoltak a legviszontagságosabb természeti körülményekkel. Azon tulajdonsága, hogy átvészeli a szárazságokat és a jékorszakokat is, az asztaxantin-védőpajzsának köszönhető.Az asztaxantin világszerte egyedülálló szerepet játszik. Az erős antioxidáns hatásáról híres E-vitamin is eltörpül mellette.
A természetes asztaxantin :
• 20-szor erősebb, mint a szintetikus asztaxantin,
• 50-szer erősebb, mint a béta-karotin,
• 60-szor erősebb, mint a C-vitamin,
• 550-szer erősebb, mint az E-vitamin.
Mellékhatásmentes. Egyes kiváló antioxidánsok (mint pl. a C-vitamin) bizonyos körülmények között – amikor semlegesítik a szabad gyököket – maguk is reakcióérzékeny anyagokká válnak és káros hatást fejtenek ki: „pro-oxidatívvá“ válnak és támadni kezdik a sejteket. A béta-karotin is az ismertebb antioxidáns karotinoidokhoz tartozik, így adott esetben pro-oxidatívvá válhat. Ez az antioxidáns kizárólag a C-vitaminnal együttesen tudja kifejteni kedvező hatását, azaz megvédeni a sejteket a szabad gyököktől. C-vitamin nélkül a béta-karotin átveszi a szabad gyökök káros energiáit és maga is veszélyes molekulává válik, azaz pro-oxidatív állapotba kerül. Amikor a folyamathoz C-vitamin is rendelkezésre áll, a pro-oxidítív állapot nagyon hamar visszavált antioxidatív állapotba, így nem jelent többé veszélyt a sejtek számára. A pro-oxidatív tulajdonságok szemponjából az asztaxantin más karotinoidokat is egyértelműen megelőz. Az asztaxantin különleges molekuláris szerkezeténél fogva teljesen kizárt, hogy pro-oxidatívvá váljon, így biztosan nem károsíjta a szervezetet.
Különleges képességek: A természetes asztaxantin hatékony antioxidánsként és biztonságos, természetes gyulladásgátlóként működik. Védelmet nyújt a bőr számára az UV sugárzás káros hatásai ellen. Kiváló kiegészítés a sportolók és aktív emberek számára, mivel elősegíti a testi terhelések utáni felépülését. Az asztaxantin megelőzi a sport által okozott izületi gondokat, sőt erősebbé teszi a szervezetet, valamint fejleszti a ellenállóképességet.
A szemek és az agy számára ugyancsak egyedülálló támogatást jelent, elsősorban olyan betegségek megelőzésében segít, mint az időskori makula degeneráció (AMD) és a szürkehályog.
Az alga folyamatos fogyasztásával megelőzhetjük a hiánytüneteket és az ezekből eredő megbetegedéseket. Egészségünk, vitalitásunk, életkedvünk fenntartásához elengedhetetlen. Mindennapi életünkben, munkánkban, de főként a szervezetünket érő negatív környezeti hatásokkal szemben segítenek ezek a létfontosságú összetevők abban, hogy egészségünket és vitalitásunkat megtarthassuk egészen idős korunkig.